22

Sorin PARASCHIV Flag of Romania.svg

Fotbal Club Fcsb Flag of Romania.svg

2004-2005 * UEFA Cup * home shirt

technical sponsor: Nike

✪ Despre jucător

Sorin Paraschiv, alături de George Ogăraru este unul din ultimele produse de succes ale juniorilor Stelei, alăturându-se echipei mari în 1999, cu care câștiga titlul și Supercupa României în 2001. Joacă la Steaua până în 2003, când jucătorii sunt transferați la Fotbal Club Fcsb (care folosește ilegal numele Stelei până în 2014).

Joacă în România până în 2007, câștigând alte două titluri (2005, 2006) și o nouă Supercupă (2006). Este protagonist al echipei UEFAntastice care joacă în grupele Champions League și al parcursului până în semifinalele Cupei UEFA.

Se transferă din postura de căpitan al Fcsb în Italia, la Rimini, unde joacă 2 sezoane. Se întoarce pentru un an la Unirea Urziceni, apoi unul în Rusia la Volyn Lutsk, 2 meciuri la Farul și un ultim an la Concordia Chiajna înainte de a agăța ghete în cui. După cariera de fotbalist, o încearcă pe cea de impresar și mai apoi de manager sportiv.

Pentru echipa națională joacă de doar 4 ori (debut cu Andorra, în 2004), fără să înscrie vreun gol.

Povestea tricoului

Tricou Nike purtat de Sorin Paraschiv în parcursul din acel an al Cupei UEFA, cu patch-ul competiției pe umărul drept.

Tricoul autografiat mai târziu de o parte din componenții echipei: Martin Tudor, George Ogăraru, Sorin Ghionea, Petre Marin, Mirel Rădoi, Sorin Paraschiv, Gabi Boștină, Daniel Oprița, Nicolae Dică și Adrian Neaga.

2004-2005 este sezonul în care Fotbal Club Fcsb câștigă primul titlu din scurta existență, dar în Cupa României este eliminată rușinos în optimi de divizionara secundă Universitatea Cluj.

Participă în Cupa UEFA, unde trece de Železnik Belgrad și ȚSKA Sofia în tururile preliminare, apoi de o grupă cu Standard Liège, AC Parma, Besiktaș Istanbul și Athletic Bilbao.

În optimile competiției reușesc surpriza și elimină deținătoarea en-titre, Valencia, la penalty-uri, întorcând rezultatul defavorabil din tur. Fcsb se oprește însă în optimi, fiind eliminată de o altă echipă spaniolă, Villarreal.